Takauma

Has vuelto al lugar donde descubriste que estabas perdido.

-John Cheever

Viimeksi iloitsin siitä etten ollut kohdannut minkäänlaista Suomeenpaluushokkia. No, nyt se sitten hyökkäsi arvaamatta nurkan takaa. Pamautti kaikilla voimillaan suoraan päin näköä juuri kun luulin jo kävelleeni rauhassa sen ohi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se on näkynyt väsymyksenä ja haluttomuutena tehdä yhtään mitään. Työpäivän jälkeen otan torkut ja herättyäni huomaankin nukkuneeni koko illan. Tekisi mieli heittää juoksulenkki, mutta ulkona on liukasta ja pimeää. Moitin itseäni laiskuudesta ja tekemättömyydestä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eräänä päivänä raivatessani likaisia lautasia työpaikallani koin takauman siitä kun olin juuri aloittanut pikaruokaravintolassa. Silloin ajattelin, että tämä on väliaikaista. Pyyhin nyt tätä pöytää hymy naamallani, sillä tiedän, että joku päivä saan tehdä jotain itselleni mielekkäämpää. Nyt, 8 vuotta myöhemmin, amk-tutkinnon suorittaneena ja usean työpaikan jälkeen, löydän itseni tasan samasta tilanteesta: rätti kädessä hinkkaamassa tahmaista pöytää.

Miten tähän päädyin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mennäänpä taaksepäin.

En ole koskaan ollut niitä tyyppejä, jotka tietävät jo viisivuotiaasta asti mitä haluavat tehdä isona. Jos joskus joku kysyi, niin taisin vastata haluavani tulla poliisiksi tai eläinlääkäriksi. Näistä jälkimmäinen kiinnostaa edelleen kovasti.

Lukiossa panostin äidinkieleen ja englantiin. Ajattelin, että niissä ei ainakaan voi mennä vikaan ja mitä tahansa päätyisinkään tekemään noista aineista olisi varmasti hyötyä. Lukion jälkeen hain graafisen suunnittelun ja kuvataitelijan koulutuksiin. Yrityksistä huolimatta en päässyt sisään ja pidin välivuoden, jonka aikana opiskelin englannin kieltä kansalaisopistossa. Seuraavassa yhteishaussa päätin hakea vain englanninkielisiin tutkintoihin ja pääsinkin opiskelemaan Bachelor’s Degree in Hospitality Management -tutkintoa Laureaan.

Opiskelu Laureassa oli suht helppoa ja vaivatonta, mutta missään vaiheessa homma ei tuntunut mitenkään omalta. Veri veti jonnekin kauas ja vaihto-opiskelun tullessa ajankohtaiseksi selailin innosta pinkeänä vaihtoehtoja: Hollanti, Espanja…Meksiko?

Loput ehkä jo tiedättekin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt tuntuu, että olen taas saman kysymyksen äärellä kuin 18-vuotiaana.

Ajatuksiani kuunnellessani tajusin olevani sietämätön ja kiittämätön ämmä, joka tilanteensa parantamisen sijaan tuhlaa energiansa valittamiseen. En enää kestänyt itseäni, joten päätin kääntää turhautumiseni toiminnaksi. Istuin alas, otin kynän ja paperia ja aloin listata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä haluan elämältäni? Miten erottaa ne unelmat, jotka oikeasti haluan toteuttaa, niistä, joilla on vain mukava leikkiä omassa päässään? Mitä tähänastisista tekemistäni asioista on sellaisia, joista olen nauttinut?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Listaamistani kokemuksista antoisimmaksi nousi äidinkieleni opettaminen meksikolaisille. Miten haastavaa on selittää asiaa, joka itselleen tuntuu itsestäänselvyydeltä ja kuinka hienolta tuntuukaan kun huomaat heidän oppineen sen. Tuo yhdeksänkuukautinen kokeilu oli valtavan suuri opin matka myös itselleni. Tajusin kuinka tärkeää on osata motivoida muita ja lisäksi ymmärtää täydellisesti opettamaansa asiaa.

Kielet, niin äidinkieleni kuin vieraatkin ovat aina kiinnostaneet. Kuitenkaan tuon nuoren, kaukokaipuusta kärsivän minäni päähän ei mahtunut ajatus kielten opiskelusta tai varsinkaan opettajan työstä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näin syntyi päätös hakea kevään yhteishaussa opiskelemaan espanjaa yliopistoon. Tyytyväisenä vietän tämän kevään naama kiinni pääsykoekirjassa, pitkän espanjan yo-kokeiden harjoitusten ja kieliopin parissa.

En edellenkään tiedä vastausta siihen, mistä tietää mitä haluaa. Sen kuitenkin tiedän, että koskaan ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa ja oppia uutta.

8 thoughts on “Takauma

 1. Tiiätkö mulla on ollut viime aikoina ihan samanlaisia ajatuksia omasta elämästä ja työstä. Ei vaan tunnu omalta ja olen vähän kateellinen niille ihmisille, jotka tiesi jo varhain, mitä elämältään halua. En minä vaan tiedä tarkalleen vieläkään. Mua kiinnostaa monet asiat, mutta mistä asiasta olisin sitten niin intohimoinen, että voisin tehdä sitä työkseni ja nauttia siitä alkuhuumankin jälkeen? Olen siis vähän samanlaista blogitekstiä siis hahmotellut, mutta saa nähdä pääseekö se julkaistavaksi. Hienoa, että sä löysit oman juttusi:) Onnea pääsykokeisiin ja toivottavasti löydät intohimon tämän opiskelualan parista:)

  Tykkää

  1. Pohdin myös pitkään tämän julkaisemista, koska en halunnut kuulostaa tyytymättömältä sen jälkeen mitä oon päässyt tekemään ja kokemaan. Tiiän kuitenkin, että tää piste jossa oon ei oo sellanen missä viihtyisin esim. parin vuoden päästä. Joten iski vahva tarve löytää ”se jokin”. Tällä hetkellä tuntuu että espanjan opettaminen ja/tai kääntäminen olis se, mutta voihan olla että viiden vuoden päästä oon ihan toista mieltä.

   Mutta joo, tiedän miltä siusta tuntuu. Kannattaa vaan rohkeasti etsiä ja kokeilla niin löydät varmasti sen oman jutun! 🙂

   Tykkää

   1. Enpä tiedä, että onko sitä oikeaa juttua olemassakaan. Sitä vaan ajautuu jollekkin alalle, joko opiskelun kautta tai muuten vaan. Jokaisessa työssä on omat hyvät ja huonot puolensa. Alaa kannattaa kyllä vaihtaa, eikä tehdä samaa työtä koko ikäänsä, niin kuin ennen tehtiin jopa saman työnantajan palveluksessa. Tiedän kokemuksesta itsekin viisikymppisenä alaa vaihtaneena, että piristää kovasti, kun vaihtaa aivan toisenlaiseen työhön. Mutta eihän sitä voi jatkuvasti uutta tutkintoakaan opiskella. Käydä pari vuotta töissä ja hups, todeta ettei tää ookkaan miun juttu. Sitä elämänsisältöä ja vastapainoa työlle pitää etsiä muualta. Esim. harrastukset, perhe ja lapset voimaannuttavat. Työntekokin saavuttaa ihan toisenlaisen merkityksen siinä vaiheessa, kun on joku josta pitää huolta. Tsemppiä uusiin haasteisiin!

    Tykkää

 2. Luulen, että on olemassa monta oikeaa juttua. Pitää vaan löytää edes yksi. Eihän se jatkuva alan vaihto olekaan varmasti järkevää, mutta mielestäni hyvä mittari on se kun huonoja päiviä on enemmän kuin parempia ja kun työ ei itsessään enää tunnu mielekkäältä. Kokopäivätyöhön menee kuitenkin vähintään kolmasosa vuorokaudesta. Se on aika pitkä aika varsinkin jos sitä tekee vain ”pakosta” ja jatkuvasti odottaen kotiinpääsyä. Toki kaikkeen tottuu, mutta onko sellaiseen tyytyminen järkevää jos on mahdollisuus tavoitella jotain mistä todennäköisesti pitäisi enemmän? Omasta mielestäni kyllä. Kiitos tsempeistä!

  Tykkää

 3. Hei Una, oikeassa olet siinä, että sen oman oikean jutun tavoitteleminen on kannattavaa ja arvokastakin, jos ja kun siihen avautuu mahdollisuus, ja miksi ei avautuisi, itsestähän ja omista tiedostetuista valinnoista ja päätöksistä kaikki on loppupeleissä kiinni. Siitä se omanlainen elämä muodostuu. Huippujuttu, että suuntaat katseen valoisasti tulevaisuutta kohti ja haet uusia haasteita, et jää märehtimään aloillesi, vaikka tällä hetkellä vähän ”tympiikin”. Aina ei elämä voi kuitenkaan olla pelkkää nousukiitoa ja auringonpaistetta, joskus pitää tyytyä tasaisempaankin menoon, eikä taas toisaalta vaatia itseltään liikoja! Nauttikaa uudesta elostanne, teillä on asiat melkoisen hyvin kuitenkin, seize the moment, kuten Meksikossakin… 🙂

  Tykkää

  1. Hyvin sanoit että ”tiedostetuista valinnoista kaikki on kiinni”. Näin se juuri menee, omat päätökset / päättämättömyys vievät meitä tiettyyn suuntaan. Pointti onkin tiedostaa että tässä ollaan sen vuoksi mitä tein tai jätin tekemättä. Ja niin, toki huonoja päiviä on oltava! Niistä vahvistuu ja sen jälkeen hyvät hetket korostuvat 🙂

   Tykkää

 4. Jes! Kuulostaa sellaselta opiskelupaikalta, jossa varmasti tulet viihtymään kun oot jo kokenut, että opettaminen tuntuu omalta jutulta. Hyvä, että sait päätöksen tehtyä. Se on aina hankalinta, nyt pystyt keskittymään siihen työskentelyyn tavoitteen eteen 🙂 Paljon tsemppiä ja perslihasten kestävyyttä koitokseen!

  Tykkää

  1. Kiitos vain! Päätös tuli aika helposti tällä kertaa, yleensä kun se menee sellaiseks vatvomiseks ja lopulta ei osaa päättää suuntaan tai toiseen. Ja kyllä, perselihasten kipu on suoraan verrannollinen pääsykoemenestykseen 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s