Pänttäystä

 

Obliikvilauseenjäsen : opettele uudestaan hyvin nukutun yön ja aamukahvin jälkeen. Kiitos, hei.

Tällainen erittäin epäselvillä harakanvarpailla kirjoittamani note to self osui silmiini pääsykoekirjasta (Johdatus kielitieteeseen) tekemistäni muistiinpanoista. Lieneekö kyseessä ollut yön pikkutunneilla, mahdollisesti iltavuoron jälkeinen, pänttäysyritys vai mikä – en muista. Joka tapauksessa ei ole tainnut olla ihan otollisin hetki moisen määritelmän sisäistämiseen.

Ensimmäisellä lukukerralla olin ihan pihalla, mutta nyt monimutkaisimpiekin käsitteiden viidakko alkaa maagisesti jäsentyä aivojeni sopukoihin. Kertaus on opintojen äiti ei ole tosiaan turha neuvo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luova teebreikki

Oppimisen sivuvaikutuksena olen, enemmän tai vähemmän tietoisesti, alkanut analysoimaan kaikkea kuulemaani, lukemaani, omiani ja muiden sanomisia. Yleensä pidän mölyt mahassani, sillä tuskin työkavereni jaksaisivat ihmettelyäni siitä kuinka he murteessaan käyttävät konditionaalia preteritin sijaan (sit mää sanosin sille että…).

Fonologian oivaltamisen jälkeen olen innoissani suhautellut ässiä, rullannut ärrää, lällättänyt ällää, toitottanut teetä ja deetä tarkkaillen kieleni ja suuni asentoa. Tätä harrastan kotona, kadulla, kaupassa, missä vaan. Ehkä joku vastaantulija on pitänyt pöpinä mutta so what. Olen saanut heureka -fiiliksiä tajutessani espanjan ahí van (tuolla he/ne menee) kuulostan aivan aivan-partikkelilta. Parataksin määritelmä taas syöpyi muistiini kun tajusin sen kuulostavan käskyltä: ¡para, taxi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kissan silittelytauko

Oivalsin myös että Jorman ja minun välinen spangfinglish ei tarkalleen ottaen olekaan kieli vaan koodin- eli kielenvaihtoa kesken puheen. Parhaillaan yhteen lauseeseen livahtaa kolmea kieltä kun tietyt sanat tulevat ensimmäisenä mieleen suomeksi, espanjaksi tai englanniksi. Meidän suusta saattaa hyvinkin tulla tällaista tekstiä:

La kissa está tomando nappi en su cama = Kissa on päikkäreillä sängyssään

¿Ya está listo para el dinneri? = Joko oot valmis iltapalalle?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Välillä tuntuu, että useamman kielen osaaminen ei ainakaan omalla kohdallani salli minkään kielen täydellistä hallitsemista ja joskus tuntuu kuin olisin jossain kielellisessä solmussa, jossa en osaa kommunikoida kunnolla yhdelläkään kielellä vaan ne haluavat väkisinkin sekoittua.

Tästä huolimatta vieraan kielen osaaminen on laajentanut ainakin meikäläisen näkemystä itsestäni ja maailmasta ja haluaisin oppia vielä ainakin portugalia, venäjää tai arabiaa. Eli lisää vaan aineksia soppaan!

2 thoughts on “Pänttäystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s