Pyörät vs autot

Törmäsin YleAreenassa tähän mielenkiintoiseen autojen ja pyörien vastakkainasettelusta kertovaan dokkariin. Tuossa São Paolon liikenneruuhka muistutti minua Querétaron aamu-ja iltaruuhkista, joissa itsekin pyöräilin päivittäin. Kuten tuo dokkarin brassityttö, mietin usein että missä pyörätiet ovat? Miksi koko kaupunki on rakennettu vain autoja varten? Miksi muut joutuvat kulkemaan ojan pohjaa?

DCIM104GOPRO

Kolumbialaisen Liliana Codoyn mukaan ongelman ydin on ajatus siitä, että vain varakkaat menevät autolla ja köyhät pyörällä. Omien kokemusteni mukaan tuo pitää hyvin paikkansa ainakin Meksikossa ja ilmeisesti muuallakin: Toronton pormestari, Rob Ford, oli päätynyt hyvin harkittuun ratkaisuun lopettaakseen autoilijoiden ja pyöräilijöiden välisen sodan: poistaa keskustan pyöräkaistat, sillä tiet on tehty vain henkilöautoille, rekoille ja busseille – ei pyöräilijöille. Nehän vain hidastavat muiden kulkua. Tuon kommentin jälkeen en tiennyt itkeäkö vai nauraa.

vivacabrones

Querétaron pahin pullonkaula: Zaragozan ja 5. de Febreron risteys

Vaikka Querétarossa ei ollut pyöräteitä nimeksikään päätin silti uhmakkaasti hypätä aamuisin satulaan ja sotkea töihin bussien ja autojen välissä. Joskus kun satoi oikein kunnolla Jorma herrasmiehenä heitti minut ja 5 kilsan matkaan meni usein 40 minuuttia aamuruuhkan vuoksi. Pyörällä taas 20-25 minsaa. Dokkarissa pohditaan sitäkin miten autoteollisuus myy meille ”nopeutta ja lisää aikaa” kun hienolla autolla pääsee nopeasti ja mukavasti määränpäähänsä. Eipä kyllä pääse ainakaan noilla huudeilla.

victoria

Ukiin muutettuamme päätimme kuitenkin ostaa auton. Käytämme sitä muutaman kerran viikossa kaupassa käytiin tai johonkin pieneen reissailuun, mutta työmatkat ja kaikki muukin sujuu nopeammin pyörällä. Suomessa on onneksi otettu aika hyvin huomioon pyöräilijät – oikeastaan minne vain pääsee pyörällä. Toki parannettavaa löytyy aina ja etenkin kaupunkien välisiä pyöräteitä voisi olla lisää.

Tänään Myllyn kauppakeskuksessa ollessamme eräs pariskunta tuli juttelemaan meille. Olivat kuulema blogista tunnistaneet. Oltiin varmasti ihan puulla päähän lyötyjä, ei nimittäin koskaan aiemmin ole sattunut moista 😀 mutta ihanan rohkeita olitte ja oli mukava rupatella!

4 thoughts on “Pyörät vs autot

 1. Kyllä sitä joskus miettii pari kertaa, että vois pyörällä päästä joutuisammin. Helsingissä asuttiin vuosi ja käytettiin julkisia, mutta nyt meillä on auto. Tai siis kaksi. Ukko käy 35 km päässä töissä ja tarvii autoa päivittäin. Mulla taas talli, jolla käyn, on 10 km päässä ja vaikka työmatkani on hävettävän lyhyt autoiluun, kyllä se auto tulee napattua alle, jos oikein sataa tai talvella pahimmilla pakkasilla.

  Kanarialla kävi useamman kerran, että kun tulin bussilla kotiin töistä, hyppäsin normaalia aiemmin pois ja kävelin lopun matkan ja olin perillä ennen bussia, joka mateli kotikaupunkimme tukkoista pääkatua.

  Tykkää

  1. 10 kilsaa olis meikäläiselle aika maksimi, tietty riippuu millaista tietä ja millaisella kulkupelillä. Ja kelit toki vaikuttaa, ei millään paukkupakkasilla huvita lähteä rullailemaan varsinkaan jos siihen autoon on mahdollisuus 🙂

   Jos muutetaan jonnekin missä julkiset toimii niin varmasti myytäis auto kun vakuutuksetkin maksaa jo kuukauden matkakortin verran. Siihen päälle vielä huolto ja bensat niin aikamoisen kuluerän siitä saa 😀

   Tykkää

 2. Oli kyllä tosiaan kiva jutella! Aika puskista tultiin niin en yhtään ihmettele että olitte hämmästyneitä 🙂 Ihan sattumalta bongasin teidät siellä XXL:n kassalla kun siitä ohi käveltiin. Katoin vaan että tutun näköisiä tyyppejä siellä.
  Uskon, että sulla on enemmän lukijoita kuin luulet, sillä monet (kuten minä) ei uskalla tai saa aikaiseksi kommentoida. Mun mielestä on ollut kiva seurata sun blogia ja se on vähän auttanut ”koti-ikävään” kun Meksikon maisemat ovat osittain verrattavissa Guatemalan katukuvaan.

  Tykkää

  1. Hei kiva kun kommentoit vielä tännekin!
   Oli jännä kohtaaminen siinäkin mielessä että teillä on aikas samanlainen tarina kuin meillä. Ei sitä joka päivä törmää vastaavaan ainakaan näillä kylillä 😀

   Lämmintä kevättä teille kolmelle 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s